معنی زغال

معنی زغال + زغال درست است یا ذغال؟

زغال

زغال چیست؟ از نیم سوختنِ چوب یا دیگر اندام‌های گیاهی و جانوری است.

زغال چوب یا اَنْگِشْت، مادهٔ سبک، شکننده و سیاه‌رنگ باقی‌مانده از نیمسوختنِ چوب یا دیگر اندام‌های گیاهی و جانوری است که قسمت اعظم ترکیبات دیگر آن‌ها در اثر حرارت تبخیر و آزاد شده و کربن آن باقی مانده باشد. این کربن ناخالص از ۸۵ تا ۹۸ درصد کربن تشکیل شده‌است.

زغال

ذغال 

حاصلِ وصالِ آتش و طبیعت است. از قلبِ چوب یا جاندار

زغال، حاصلِ وصالِ آتش و طبیعت است. از قلبِ چوب یا جاندار، در گرمایِ سوزان، تار و پودِ هستی رها می‌شود و تنها اسکلتِ تیره و شکننده‌ای باقی می‌ماند. گویی زغال، یادآورِ گذرِ ناگزیرِ همه چیز در این دنیاست، تصویری از نابودی و باززایش در کنار یکدیگر.

معنی ذغال انگلیسی: charcoal, (char)coal, carbon

معنی زغال

زغال یا ذغال؟ کدام درست است؟

موضوع اختلاف در املا کلمه «زغال» و «ذغال» یکی از مباحثی است که در زبان فارسی باعث سردرگمی بسیاری از افراد شده است. این مقاله به بررسی این مسئله و تحلیل نظرهای مختلف در مورد املای صحیح این واژه می‌پردازد.

بررسی واژه «زغال» از منظر لغت‌نامه‌ها

در زبان فارسی، واژه‌های متعددی وجود دارند که املاهای مختلفی برای آن‌ها به کار می‌رود. یکی از این واژه‌ها «زغال» است که در بسیاری از متون به صورت «ذغال» نیز دیده می‌شود. این مسئله باعث شده که بسیاری از افراد در استفاده از این کلمه دچار تردید شوند.

نظر لغت‌نامه دهخدا

لغت‌نامه دهخدا یکی از مهم‌ترین منابع زبان فارسی است که به تحلیل و بررسی واژه‌های فارسی و عربی پرداخته است. علی‌اکبر دهخدا در این لغت‌نامه، املای «ذغال» را به عنوان شکل صحیح این کلمه معرفی می‌کند. استدلال دهخدا این است که این واژه از «دغل» گرفته شده است که به معنی خس و خاشاکی است که در حمام‌ها برای سوخت استفاده می‌شود. بنابراین، از نظر دهخدا، املای «ذغال» با «ذ» صحیح است.

نظر فرهنگ فارسی معین

در مقابل، محمد معین در فرهنگ فارسی معین، املای «زغال» را صحیح می‌داند. او استدلال می‌کند که در زبان فارسی هیچ واژه‌ای با «ذ» آغاز نمی‌شود و به همین دلیل، شکل صحیح این کلمه «زغال» با «ز» است. معین همچنین تأکید می‌کند که این واژه به معنی چوب سوخته‌ای است که قبل از تبدیل شدن به خاکستر، خاموش شده است.

نتیجه‌گیری: «زغال» یا «ذغال»؟

با بررسی این دو منبع معتبر، مشخص می‌شود که هیچ‌یک از این دو شکل کاملاً غلط یا صحیح نیستند. اما در میان منابع رسمی و متون فارسی، املای «زغال» با «ز» رایج‌تر است و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی در نتایج جستجوی گوگل نیز معمولاً «زغال» با «ز» نمایش داده می‌شود.

بنابراین، اگرچه استفاده از هر دو شکل «زغال» و «ذغال» پذیرفتنی است، اما برای جلوگیری از ابهام و هماهنگی بیشتر با منابع معتبر، پیشنهاد می‌شود که از املای «زغال» با «ز» استفاده شود. این انتخاب در متون رسمی و علمی بیشتر مرسوم است و با قواعد زبان فارسی نیز تطابق بیشتری دارد.

ذغال در لغت نامه دهخدا

زغال. [ زُ ] ( اِ ) انگِشت که فحم نیز گویند. ( لغت فرس اسدی چ اقبال ص 334 ). انگشت و چوب سوخته که پیش از آنکه کاملاً بسوزد آن را خاموش کرده باشند. ( ناظم الاطباء ). زگال. ( برهان ). زگال. ژگال. شگال. شگار. چوب و دیگر اندامهای گیاهی و نیز انساج حیوانی نیم سوخته که قسمت اعظم ترکیبات آنها تبدیل به کربن شده باشد. فحم. انگشت. توضیح آنکه این کلمه را به غلط ذغال نویسند. ( فرهنگ فارسی معین ).
– زغال استخوان ؛ زغال حیوانی. ( فرهنگ فارسی معین ). رجوع به همین ترکیب شود.
– زغال چوب ؛ زغال نباتی. این زغال را از چوبهایی که در ترکیب آنها صمغ یا رزین به حداقل باشد ( مانند چوب درخت تبریزی و شاه بلوط ) تهیه می کنند. ( فرهنگ فارسی معین ).
– زغال حیوانی ؛ زغالی که نتیجه ٔسوختن انساج و اندامهای حیوانی ( مانند استخوان و غضروف و غیره ) حاصل شود. این زغال را در تصفیه مواد رنگین بکار برند. ( فرهنگ فارسی معین ).
– زغال خالص ؛ زغال قند و آن از تکلیس قندبدست می آید. ( فرهنگ فارسی معین ).
– زغال دوده ؛ زغالی است بی شکل که از سوزاندن تربانتین ، قطران ، نفت و لاستیک در هوای کم بدست می آید دوده پست برای نقاشی به رنگ سیاه و دوده های مرغوب ( مانند دوده استیلن ) برای واکس و مرکب چاپ مصرف می شود. ( فرهنگ فارسی معین ).
– زغال سنگ . رجوع به همین کلمه شود.
– زغال سوز ؛ آنکه در جنگل زغال تهیه می کند. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).
– زغال سوزی ؛ عمل زغال سوز. انگشت گری. ( یادداشت ایضاً ).
– زغال طراحی ؛ زغال مخصوصی است برای طراحی. نقاش پیش از آنکه تابلو را رنگ آمیزی کند با زغال ، طرح مختصری می ریزد و سپس شروع به رنگ آمیزی می کند، ولی نقاش ماهر با همان رنگ مخلوط شده مقصود خود را مجسم می سازد. ( از فرهنگ فارسی معین ).
|| یک نوع میوه ترش مزه که به زغال اخته معروف است. ( ناظم الاطباء ). رجوع به همین کلمه شود.

معنی زغال در فرهنگ لغت

ذغال در فارسی

( اسم ) ۱ – چوب و دیگر اندامهای گیاهی و نیز انساج حیوانی نیم سوخته که قسمت اعظم ترکیبات آنهاتبدیل به کربن شده باشد فحم انگشت زگال. توضیح : این کلمه را بغلط [[ زغال ]] نویسند. یا زغال استخوان زغال نباتی. یا زغال چوبی زغال نباتی این زغال را از چوبهایی که در ترکیب آنها صمغ یا زرین تهیه به حداقل باشد ( مانند چوب درخت تبریزی و شاه بلوط ) تهیه کنند. یا زغال حیوانی زغالی که از نتیجه سوختن انساج و اندامهای حیوانی ( ماننداستخوان و غضروف و غیره ) حاصل شود این زغال را در تصفیه مواد رنگین بکار برند. یا زغال خالص زغال قند و آن از تکلیس قند به دست میاید. یا زغال دوده زغالی است بی شکل که از سوزانیدن تربانتین قطران نفت و لاستیک در هوای هوای کم به دست می آید. دوده پست برای نقاشی برنگ سیاه و دوده های مرغوب ( مانند دوده استیلن ) برای تهیه واکس و مرکب چاپ مصرف میشود. ۲ – زغال مخصوصی است برای طراحی. نقاش پیش از اینکه تابلو را رنگ آمیزی کند با زغال طرح مخصوصی میریزد و سپس شروع به رنگ آمیزی میکند ولی نقاش ماهر با همان رنگ مخلوط شده مقصود خود را مجسم میسازد.

معنی زغال در فرهنگ معین

زغال کتابچه معین

زغال چوب سوخته پیش از خاکستر شدن آن را خاموش کنند.

معنی زغال فرهنگ معین

سوالات متداول

معنی کلمه “زغال” در فرهنگ لغت‌های معتبر چیست؟

در دیکشنری‌های معتبر فارسی، “زغال” به معنی ماده‌ای کربنی است که از سوزاندن ناقص چوب یا دیگر مواد گیاهی تولید می‌شود و برای گرمایش و پخت و پز استفاده می‌شود.

تفاوت بین “زغال” و “ذغال” چیست؟

در فرهنگ لغت‌های فارسی، “زغال” و “ذغال” هر دو به یک معنا اشاره دارند و تفاوتی از نظر معنی ندارند. “زغال” بیشتر در فارسی معیار استفاده می‌شود و “ذغال” ممکن است در برخی لهجه‌ها یا متون قدیمی‌تر دیده شود.

آیا به نوع خاصی از ذغال اشاره می‌کنند؟

بله، برخی فرهنگ‌لغت‌ها ممکن است به انواع مختلف زغال مانند زغال چوب، زغال قلیون، و زغال فشرده اشاره کنند و ویژگی‌های خاص هر یک را توضیح دهند.

مفهوم “زغال” در اصطلاحات و عبارات مختلف چیست؟

در برخی اصطلاحات و عبارات فارسی، “زغال” می‌تواند به معنای زغال‌سنگ یا به عنوان استعاره‌ای برای توصیف چیزی سیاه و تاریک استفاده شود.

چگونه به تاریخچه و ریشه کلمه “زغال” پرداخته‌اند؟

در دیکشنری‌ها، ممکن است به ریشه‌شناسی کلمه “زغال” و نحوه تحول آن در زبان فارسی و زبان‌های دیگر پرداخته شود. معمولاً این کلمه از زبان‌های باستانی به فارسی وارد شده است.

آیا معنی “زغال” در دیکشنری‌ها شامل کاربردهای صنعتی نیز می‌شود؟

بله، در برخی فرهنگ‌لغت‌ها، کاربردهای صنعتی زغال مانند استفاده در تولید فولاد و فرآیندهای شیمیایی نیز مورد اشاره قرار می‌گیرد.